Naturisten

Direktlänk till inlägg 14 november 2015

NATURISTEN nr 6 NOV_DEC 2015

Av Olle Strand - 14 november 2015 15:02

November & December
Nyheter
Pene ‒ vårt nyaste nakenbad!
I Växjö öppnades denna sommar ett skyltat nakenbad vid Pene. Platsen ligger vid Helgasjön i stadens norra utkant. Avståndet från centrala staden är 5 kilometer. Här fanns tidigare en rastplats för kanotister med en liten badstrand. Nu är det ett officiellt nakenbad!
Det finns grillplatser, bord med bänkar, vindskydd och TC. Kommunen har lagt på mer sand och gallrat i den omgivande skogen så att solen ska skina över strand och badvatten.
Vägbeskrivning:
Från Växjö centrum, kör mot Kronobergs slott. Vid rondell Lugnet sväng vänster. Kör 160 m upp i villaområdet och sväng höger på Gamla Kronobergsvägen.
Fortsätt 190 m till Byalagsvägen (grusväg) på vänster sida, mot "Scoutstuga", 1,2 km till parkeringsplats. Gångväg på höger sida av större dike, 200 m till badet.

Vägbeskrivning:
Från Växjö centrum, kör mot Kronobergs slott. Vid rondell Lugnet sväng vänster. Kör 160 m upp i villaområdet och sväng höger på Gamla Kronobergsvägen.
Fortsätt 190 m till Byalagsvägen (grusväg) på vänster sida, mot "Scoutstuga", 1,2 km till parkeringsplats. Gångväg på höger sida av större dike, 200 m till badet.

nger, är Växjöbadet det enda skyltade nakenbad som öppnats i Sverige sedan 2004, då Truve vid Vänern fick skylten på plats.
Nakenbadet är ett resultat av ett medborgarförslag som lämnades in till kommunen av Carina Storck i Växjö, medlem i NF Svanrevet. Ingen naturistförening har varit inkopplad.


I Sverige finns flera naturistbad som kommit till på detta direkta sätt, enskilda medborgare har vänt sig tiOm vi undantar Väster-Lövsjön i Sundsvall, som stängdes 2010 efter bara två säsoll kommunen och påpekat behovet av en badplats för klädfritt badande. I Sverige finns 290 kommuner och de allra flesta har idag INTE något skyltat nakenbad. Så det finns ett stort behov av nya initiativ i den här frågan. Hur är det i din kommun? – Saknas ett nakenbad? – Kanske kan Du göra en insats!

Text: Olle Strand
Foto: K&G

Ledare
Naturismens människosyn
Naturismen, både i Sverige och ute i Europa, började som en socialt inriktad hälsorörelse. Genom sunt liv och leverne skulle vi öka vår livskvalité. Att idrotta, vårda sin kropp och att vistas ute i naturen var viktiga grundbultar. Sol, friluftsliv, hälsa, glädje var det valspråk som Stockholms Naturvänner – Idskärsföreningen – använde på 1940-talet. En hälsorörelse med gemensam nakenhet, kamratskap och internationell förbrödring. Visst lever en del av dessa ideal än idag, i våra naturistföreningar. Men på det hela taget verkar nästan allt intresse i dag ligga på ställ platser för husvagnar och husbilar, camping-stugor, samt festiviteter och annan samvaro – med påtagna kläder, nota bene.
Med den positiva människosynen har det alltid – måste vi konstatera – varit lite si och så. Ensamma män är inte populära. Även ensamma kvinnor var på sina håll portade. Än idag lever denna misstänksamhet i våra organisationer. Och det är inte bra för trovärdigheten. I en ideell förening måste var kvinna eller man, som verkar enligt anda och stadgar, ha möjlighet att bli medlem. Och alla måste uppträda korrekt mot andra människor. Rasism, sexism, fördomar mot folk med annan etnicitet eller religion – här måste råda absolut nolltolerans. Sunt leverne är idag alls inget tema i de flesta naturistföreningar. Och utan den inriktningen, och med en vacklande syn på nakenheten, är det väl inte mycket bevänt med ”naturismen” i många föreningssammanhang.
Nakenheten var i de gamla föreningarna något självklart. När man kom till området på fredag kväll tog man av sig kläderna. Sedan var man sprillans hela tiden tills man åkte hem på söndag kväll. Något annat var det inte fråga om.
Den som besökt ett naturistområde idag vet att det är mycket hymlande om nakenheten. Den som vill vara naken även på kvällskvisten anses som extrem. Kommer du som du är till ett dukat festbord så tittar dom snett och vinnt på dig. Sällskapsdans utan kläder är till och med uttryckligen förbjudet på en del håll.
Vill vi kalla oss naturister måste vi ha en positiv syn på nakenheten, vår egen och andras. Självrespekt, en sund inställning till den egna kroppen. Också det en mycket viktig grundbult inom naturismen. En sund själ i en sund kropp. Så var det, så ska det vara!


Naktuellt
Tjuvholmen i Sundsvall
SVERIGE * I inloppet till Sundsvall ligger en stor holme med tusenårig historia. Det finns järnåldersgravar, befästningar från krigiska tider, badklippor, sommarstugor och en nedlagd servering. Ön är nu obebodd och används främst av båtfolk som här har ett utflyktsmål nära de båthamnar som finns vid Sundsvallsfjärden.
Nat-Y-risten, naturistföreningen i Sundsvall, har en idé om att öppna en fritidsplats för nakenbadare på holmen. Det finns gott om utrymme, något problem med att även textilfolk vistas där blir det inte. Frågetecknet är tillgängligheten. Egen båt behövs för att komma till ön. NF Nat-Y-risten kan ordna med båt men på holmen finns för närvarande endast en enkel brygga. På fastlandet skulle naturistbåten i så fall hamna i Ortviken, därifrån är det några minuters båtfärd ut till holmen.
Naturisterna i Sundsvall har de senaste åren gjort en del trevliga båtutflykter till Tjuvholmen. Men ett permanent besöksmål – med regelbunden turlista – vore förstås ännu mycket bättre.
Källa: Sundsvalls Tidning (även video)
Foto: Wikipedia

Låt människor få välja sätt att umgås
Insändare i Uppsala-Tidningen 20 oktober 2015:
Om det fanns en badplats i varje kommun där männi­skor skulle få bada nakna skulle lusten att bada utomhus bli större. Hur vore det om det en dag i veckan skulle vara tillåtet med nakenbad i badhus? Då blir valfriheten större, och människor skulle finna större glädje i att bada.
Hela texten: UNT


Här är hemliga nakenbadet
SVERIGE * Ett gammalt tips från GT, publicerat 24 juni 2013. Men tipset är fortfarande aktuellt, hoppas vi.
En intervju med Stefan Gadd, presschef på turistorganisationen Göteborg & CO. Han avslöjar bland annat sitt hemliga favoritställe i Göteborg.
I Göteborg just nu passar han på att tipsa göteborgarna om det bästa smultronstället:
– Man ska ta färjan ut till Brännö, och promenera eller hyra en cykel där. Och så promenerar man allra längst ut på Galterö, det är en av de vackraste platserna i Göteborg.
– Och där nakenbadar du? frågar intervjuaren.
– Ja det kan man göra. Det är fantastiskt, säger Stefan Gadd.
Källa: Expressen


Hur fungerar ett nakenbad egentligen?
SVERIGE * Nyhetsmorgon i TV4 från 2015-07-14: Christer Nilsson som är ordförande i Sveriges Naturistförbund svarar på frågor om nakenbad. Vad är tjusningen med nakenbad? Vad är en textilare? Och finns det någon särskild nakenbadsetikett?

Observera dock att det INTE finns någon naturistförening i Jönköping, i varje fall inte någon som vi känner till. I Jönköpings län fanns tidigare NF Björsbo men den föreningen är nu nedlagd. YouTube


Femen-aktivist frikänd för bara bröst
SVERIGE * Femen, det nätverk för kvinnliga bara bröst-aktivister som började i Ukraina, har numera anhängare i många länder. I februari 2015 protesterade svenska Femen mot den invandrarfientliga organisationen Pegidas möte i Malmö. Ordningsmakten ingrep mot den barbröstade demonstrationen och i augusti åtalades en av kvinnorna för förargelseväckande beteende. Med bar överkropp hande hon kastat rosor mot Pegida-följet.
Aftonbladet skrev 28 augusti: En mer harmlös aktion är ju nästan svår att föreställa sig. Men rättsväsendet går rakt i Femen-fällan. Åtalet avslöjar att inte bara välkänt kvinnoförtryckande regimer i andra länder utan även Sverige gör skillnad på kön. Ingen man skulle ju någonsin ha åtalats för att demonstrerat med bar överkropp.
Femen i Paris 2012, Wikipedia. Foto Joseph Paris from Paris, France

Domstolens utslag blev ett frikännande. Det är alltså inte förbjudet, ens för kvinnfolk, att protestera med bara bröst.
Källa 1: Aftonbladet
Källa 2: Aftonbladet

Men Femen-aktivisterna räknar detta domstolsutslag bara som en halv seger. Malmö Tingsrätt har i domen en formulering som tyder på att det i alla fall ska vara skillnad på manligt och kvinnligt i detta avseende. Och det ska avgöras från fall till fall när, var, hur kvinnor – endast kvinnor – får visa sina bröst. Femen protesterar mot att kvinnors kroppar sexualiseras medan männens inte gör det.
Svenska Femen på Facebook

Danske Naturister: Vil gå nøgne rundt i parker
DANMARK * Danske Naturister har en bred målsättning. Där ingår att påverka opinionen och att öka möjligheterna att vara naturist. Inte bara bara på stranden och på några få inhägnade campingplatser. De vill också vara nakna i parker i staden och i skog och mark.
Kim Bindesbøll Andersen, som startade DN år 2000, och som nu är ordförande för DN Nordjylland, menar att vi idag är vana vid att nakenhet exponeras i det offentliga rummet. Han säger till webbtidningen: Att man blir förfärad av att några personer sitter nakna i ett avsides hörn i parken tycks mig vara ett uttryck för kroppsförakt och förnekelse.
Källa: DR.dk


Islandic Naked Yoga Project
ISLAND * Island är ett land av is och eld. Den här fotoboken visar olika nakna yogapositioner i öde isländsk natur.
Utgivare är Tony Prower och Hanna Birna, vi törs anta att det även är de som poserar på bilderna. På hemsidan går det att köpa boken både med och utan signering av författarna.
Källa: Iceland Aurora


Nakenvandring och andra aktiviteter
TYSKLAND * På det tyska förbundets hemsida finns finns numera mycket information om nakenvandringar som organiseras av olika grupper. Också en del reportage från genomförda nakenvandringar. Men det finns förstås många andra ”naturistsporter”.
Det tyska förbundet länkar till en Aktivitetskalender där vi hittar information om:
Nakenvandring
Naken Nordic Walken (stavgång)
Nakenjogging/nakenlöpning
Nakenpaddling
Nakensimning
Naken båtstur
Naken bergsvandring
Nakencamping
Nakenbowling
Källa: Natury.de

På en tysk turistsida finns följande information för turister som besöker sydvästra delen av bergsområdet Harz, mitt i Tyskland.
För den som gärna är ute i naturen, och som tycker om att vandra, och detta utan alla tillbehör som GPS och vandringsstav, finns ett vandringsområde i den lilla orten Herzberg am Harz med möjlighet att prova på något nytt: Nakenvandring.
Att utan kläder ströva genom Harz' skogar och känna sig som ett med naturen, det är en upplevelse som nakenvandraren gillar. Och i Herzberg kan ni utöva denna speciella hobby. Expedia.
Herzberg, ligger i sydvästra delen av bergsområdet. På östra sidan av Harz, i det forna Östtyskland, öppnades för flera år sedan Tysklands första led för nakenvandring.
Men, det är väl inte utan att ”nyheten” om Herzberg som eldorado för nakenvandrare låter lite väl spännande. - Och det finns bara den här notisen på nätet. Enligt vad sakkunskapen säger, finns inte så mycket bakom; turistmyndigheterna i den lilla orten är frågande. Dock visar det sig, att i staden finns en FKK-plats och den ligger i anslutning till en skog. I och för sig finns inget som hindrar att besökare på naturistplatsen går en vända i skogen, om de så önskar. Men sådant går ju för sig på många andra platser i Tyskland, inte bara i Herzberg.


Ny fotobok
TYSKLAND * Bühne Frei: Nackedei - Mensch, Natur, Faszination FKK är den fullständiga titeln.
Fotografen heter Norbert Sander. A4-format, 120 sidor. Kostar ca 20 EUR.
”Fri kroppskultur” handlar om kultur, livskvalité och livsinställning. Mot den bakgrunden är det inte att förvåna att så många ”nakisar” också ställde upp för fotografering.
I boken finns också intervjuer med personerna där de berättar om naturupplevelser och vardagslivet i största allmänhet.
Källa: www.sander-fotograf.de


Stephen Gough häktad igen
STORBRITANNIEN * Efter fyra veckor i frihet grep polisen The Naked Rambler den 11 september i Twyford i Hampshire. Liksom vid tidigare tillfällen är det enskilda som tillkallat polisen, ordningsmakten menar att han uppträtt förargelseväckande. Att vara naken i offentligheten är egentligen inget brott, inte heller i England.
Men Stephen har ålagts ett personligt förbud mot att uppträda utan kläder och detta lagrum kan nu återigen användes mot honom. Rättegången i Winchester Crown Court var utsatt till 7 oktober, då skulle Stephen höras per länk från fängelset i Winchester, men detta genomfördes inte. Istället kallades till en ny förhandling 19 oktober. Stephen, som liksom tidigare var helt naken, avstod från att ha någon offentlig försvarare. Han ville läsa upp ett anförande, men fick inte göra det eftersom han inte efterkom domarens uppmaning att sitta ner. Rätten beslutade därefter att Stephen Gough skulle genomgå en psykiatrisk undersökning. Ett domslutet kan väntas först om 6 à 8 veckor.
Stephen Gough har snart tillbringat 10 år av sitt liv bakom galler och detta har kostat skattebetalarna minst en miljon GBP.
Naked Rambler
Facebook


IKEA-reklam med svenskt naturistläger
FRANKRIKE * Franska IKEA har producerat två reklamvideo med ”svenskt” innehåll. Den ena visar ett naturistläger, men av videon att döma är det en pampig anläggning där en naken orkester finns på scenen. Sådana naturistcampingar finns nog inte många i Svedala, vad vi tror.
Den andra videon handlar om en vampyr; finns sådana typer verkligen i Sverige? Hemskt i så fall!
Aftonbladet har en video i detta reklamerade ärende:
Euroweekly News


Fotopris till nakenvandrande fotograf
SCHWEIZ * Den unge schweiziske fotografen Roshan Adhihetty (född 1990 i Lausanne) har fått ett fotopris. Han gav förra året ut en serie bilder ”Die Nacktwanderer” och fick en del publicitet, även här i Naturisten. Han har gått med under bergsvandringar och tagit bilder. Och nu i år fick han Prix Photoforum för sina bilder. Priset är instiftat för att uppmärksamma unga fotografer och utdelas årligen.
Källa: Photo-Forum


Smygtagna foton på nätet
SPANIEN * En italiensk kvinna, 38 år gammal, tänker åtala flera webbsidor som har publicerat nakenbilder av henne. Foton som måste ha tagits i smyg när hon 2013 en dag besökte en naturiststrand på Kanarieöarna.
Hon uppmärksammade smygfotograferingen först när en manlig vän visade henne bilder som fanns på nätet. Hon kontaktade webbplatsen men fick till svar att fotona fanns på många så kallade naturistsidor på nätet. Kvinnan menar att publiceringen skadat hennes anseende och privatliv, nu vill hon ha ekonomisk gottgörelse.
Källa: Euroweekly News


Politiker vill förbjuda naturism
RYSSLAND * Amerikanska CNN rapporterar från Moskva om myndigheternas önskemål att stänga naturistplatser och införa lagar som förbjuder naturism.
Anledningen skulle vara att nakenheten är depraverad, alltså ett urartat mänskligt beteende. – Deras möten slutar ofta med bråk, dryckenskap och offentligt sex påstår en ledande kvinnlig politiker i Putins parti. Hon kommer att ta upp behovet av lagändringar för att stävja ”det vansinniga nakenbadandet”. Från Serebryany Bor, en flodstrand i nordvästra delen av jättestaden Moskva, finns rapporter om att naturisterna lämnat så mycket skräp efter sig att platsen inte längre kan användas för rekreation.
En lag som förbjuder naturism ligger helt i linje med Putinregimens övriga åtgärder för att inskränka mänskliga rättigheter. Homosexualitet blir alltmer förbjudet och omgärdas av lagparagrafer som hindrar alla former av ”propaganda” för denna sexuella läggning.
Källa: CNN


San Francisco – tillåtet demonstrera
USA * I San Francisco infördes ett nakenförbud 2013. Men naturisterna i staden ger inte upp. Nu har man fått juristerna att förklara att i en demonstration – med myndigheternas tillstånd – är det tillåtet att näcka.
Naturistgruppen, som förgäves försökt överklaga nakenförbudet, har nu fått tillstånd att genomföra en demonstration, kallad ”Nude-In-March” och ”Declaration of Body Freedom”. Men tillståndet satt hårt inne. Naturisterna räknade med att samla 50-100 personer och då tyckte polisen att de kunde gå på trottoaren, då behövdes inget godkännande.
En tidigare demonstration i SF
Men utan tillstånd fick de som skulle demonstrera inte vara nakna ... Så naturisterna stod på sig och med hjälp av jurister fick man till slut ett tillstånd för en naken gatuparad.


Instagram och censur av naket
USA * Instagram är en gratis mobilapplikation för fotodelning och där man kan dela bilder till Facebook och andra sociala nätverk. 2012 köptes Instagram av Facebook men fortsätter på nätet på samma sätt som före upphandlingen.
Instagram tar bort nakenbilder, till exempel kvinnliga bröst. Efter att kampanjen Freethenipple tagit fart, med kritik över denna censur, skyller Instagram på Apple.
Det är Apples appar det är fråga om. Där finns riktlinjer för åldersgränser. Instagram vill gärna ha kvar ålderskategorien 12+. Och då får det inte vara nått naket som visas i bild. Instagrams VD Kevyn Systrom säger:
– Det är värt att notera att Apple INTE plockat bort Twitter från App Store, trots att tjänsten är full av direkt pornografiska konton och har en åldersrekommendation på 4+.
Källa: SVD.se

Federation Focus skriver om boken Nordic Walking – Stavgång för naturister

INF * Federation Focus är INF:s webbtidskrift. Den utkommer varannan månad och finns på engelska, tyska och franska. Nedladdning från INF;s webbsidor, www.inf-fni.org
I oktoberutgåvan 2015 finns en artikel om Stavgång för naturister – den bok som givits ut av föreningarna Nat-Y-risten och Umenaturist. Som källa anges ”Regenmacher” som regelbundet skriver krönikor i det tyska forumet www.fkk-freunde.info/
Källa: FNI-FOCUS-OCTOBER-EN (PDF)


Naturligt
Danske Naturister: Ut ur reservaten
Weekendavisen publicerade 28 augusti ett reportage med flera bilder från DN Nordjyllands nakenvandring. Vi citerar:

Kroppsskultur. Nøgenvandring, nøgenpicnic og nøgenløb. De danske naturister har skiftet strategi. De vil ikke længere dyrke reservat-naturismen, men udfordre en kultur, som bliver mere og mere påklædt: De vil ud af reservaterne.Ut i naturen, ut ur reservaten, Så var naturismen från början, naturism i naturen. Nakenbadplatser, naturistcampingar – helt okej i och för sig. Men naturismen är ju mycket mer än detta! Reportaget är skrivet av Johanne Mygrind som själv vandrat med. ”… splitterravende nøgen, iført vandrestøvler i Tranum Klitplantage.”
– I många år har det varit så att man kan vara naken på stranden, säger Kim Bindesbøll Andersen. Jag vill gärna utvidga detta så att man också kan vara naken i parker och i skogen.
– Vi lever i en tid då det krävs att vår nakna kropp är perfekt. Den ska se ut på ett bestämt sätt eller också gömmas undan. Den vanliga nakna kroppen betraktas som ful och frånstötande, här blir nakenkulturen vårt svar på detta synsätt.
Enligt artikeln är det en tendens att danskarna i allmänhet blivit mer skygga för nakenheten i offentliga sammanhang. 85 procent av kvinnorna är aldrig eller mycket sällan toppfria på stranden. På dagis finns klara regler för hur påklädda barnen måste vara. I simhallar och gym har man ordnat med draperier i duscharna.
– När vi ordnar nakenvandringar och utflykter i parkerna, säger Kim, är vi noga med att hålla fram att var och en väljer hur mycket kläder hon eller han vill bära. Vi vill främja mångfalden.
– Att vara naken tillsammans med andra kan ge oss en djup känsla av både självrespekt och acceptans då du verkligen blir sedd som den du är.
Källa: Artikel på danska (PDF)


Undersökning nakenbad
Expressens resebilaga Allt om Resor redovisar 26 augusti 2015 en enkät som gjorts av företaget Atomik Research under 2014. Undersökningen har 1 005 svarande och uppges vara statistiskt säkerställd på riksnivå.
Nakenstränder lockar fler män än kvinnor påstås det i artikeln och det överensstämmer med vår uppfattning om ”läget i stort”.
Undersökningen visar att när det gäller nakenbad i utlandet är det 25 % som är positiva, mer än hälften av dessa vill dock att någon annan ska föreslå detta. 40 % av männen svarar ja, medan andelen bland kvinnor är 16 %. Övriga svarar ”nej” respektive ”vet ej”.
När det gäller nakenbad i Svedala blir en del mindre entusiastiska. Totalt svarar 22 % ja, 36 % av männen och 13 % av kvinnorna.
Om den här undersökningen är representativ är det väl inte så illa ... Mer än var femte svensk är beredd att nakenbada. En bra potential för att rekrytera nya naturister, eller hur. Men det gäller förstås att vi måste hitta många bra badmöjligheter för alla svenskar som säger att de vill nakenbada. En utmaning för naturiströrelsen!
Den positiva inställningen till nakenbad utomlands är störst i åldersgruppen 18-24 år, medan nakenbad i Sverige har flest anhängare i ålderskategorin 25-34 år. - Vi som besöker svenska nakenbad vet ju att badfolket där oftast har hög medelålder, troligen mer än 34 år, men i Expressens artikel finns ingen redovisning av någon äldre ålderskategori.
Källa: Expressen


”Det viktigaste är att vara ute i naturen”
Karl-Johan Saarväli, örebronaturisten som grundade Sveriges Naturistförbund har avlidit, 99 år gammal

Mötet på Björkön i Hjälmaren 11 augusti 1957 då Karl-Johan Saarvilä valdes till förbundets ordförande. Från vänster Karl Högwall, Edvin Björklund, Karl-Johan Saarväli, Edvard Lindberg

1950 fanns bara fyra naturistföreningar i Sverige: Ingarö-föreningen och Idskärs-föreningen i Stockholm, Bohus Björkö-föreningen i Göteborg samt Nordisk Solsport med medlemmar runt om i landet.
I Örebro bodde Karl-Johan Saarväli, som 1944 kommit till Sverige som flykting från Estland. Han var intresserad av idrott och sunt leverne. Han hade en del kontakter med den organiserade naturism i Sverige. Han hade gjort flera besök på Bohus Björkö.
Saarväli hade en tobaksaffär i Örebro. En dag blev han kontaktad av Olle Schmeling från Valdemarsvik om försäljning av Solsport, medlemstidning för Nordisk Solsport. Den naturistorganisation som startade 1936 under namnet Nordiskt Naturistförbund, med verksamhet i Sverige, Danmark och Norge. Saarväli hade även ett tryckeri och drev förlagsverksamhet. Han beslutade att starta en ny svensk naturisttidskrift och vidtalade Olle Schmeling att bli ansvarig utgivare. Bildtidskriften Tidlösa kom ut med sitt första nummer 1951.

Tidlösa hade ingen formell anslutning till de svenska naturistföreningarna, men det fanns artiklar om naturismen och reportage från föreningsområdena. Saarväli talar på Idskär sommaren 1957 och propagerar för bildandet av ett naturistförbund

Karl-Johan Saarväli och hans hustru blev 1952 medlemmar i Nordisk Solsport, I Tidlösa bedrevs kampanjer för att skapa nya naturistföreningar och dessutom såg redaktionen behovet av att bilda ett svenskt naturistförbund.
När Schmeling avled i december 1953 fortsatte Saarväli ensam med arbetet. Vid ett möte 1955 tillsattes en kommitté för att förbereda bildandet av ett förbund. Våren 1956 startade Saarväli Örebro Naturistförening som hade gymnastik och bastu på programmet. Nu fanns fem föreningar i Sverige.
I september 1956 deltog Saarväli i INF:s femte världskongress i Hannover. Något svenskt naturistförbund fanns inte, men Örebro Naturistförening lämnade in en ansökan om anslutning till INF.
Den 11 augusti 1957 kallade örebronaturisterna till möte på Björkön i Hjälmaren, där föreningen denna sommar hade ett naturistläger. Mötet beslutade att "Svenska Naturistförbundet" skulle bildas och Karl-Johan Saarväli blev interimsordförande: "Det viktigaste är inte att vara naken, utan att vara ute i naturen” sade han till de närvarande journalisterna. Och tobak och alkohol hade ingen hemortsrätt i det nya förbundet.
Sveriges Naturistförbund instiftades på en "riksstämma" den 27 juli 1958 på Bohus Björkö. Utöver de ovan nämnda fem föreningarna anslöts Borås Naturistförening, Karlstads Naturistförening och Sällskapet Svanrevet till förbundet, det vill säga alla åtta föreningar som då fanns i Sverige.
Saarväli valdes till förbundets förste ordförande. Han var även SNF:s representant vid INF:s sjätte världskongress, i Woburn i England. I Tidslösa fortsatte arbetet med att utveckla naturiströrelsen. Sveriges Unga Naturister bildades 1960 och anslöts som nionde förening i SNF.


Nakenyoga: En naturlig och befriande upplevelse
Yoga för dig – en tidning för hela dig är en svensk yoga-tidskrift som kommer med fem nummer årligen. Det finns även en webbsida, där har vi hittat den här artikeln som publicerades på nätet 20 maj 2015. Det är ett reportage från London, ett nakenyogapass som pågår under 75 minuter: De flesta är nakna på sina mattor – vissa skyler sig med en tunn sjal.
Läraren på Naked Yoga London säger:
– Vissa behåller sin sarong på under hela passet, andra tar av den direkt. Men det spelar faktiskt ingen roll, allt är okej.
I Indien har nakenyoga, nagna yoga på sanskrit, funnits sedan urminnes tider. ”Det är egentligen ingen specifik yogaform, utan går under ett flertal yogastilar och kan se ut på många olika sätt. Den lugna och inkännande yogastilen som lärs ut på Naked Yoga London kallas den dynamiska yogametoden och här är alla välkomna.”
– Det är också intressant att se vilka som söker sig till klasserna. Det är allt från stressade affärsmän, konstnärer som vill hitta sitt kreativa jag igen och sanna naturister, till personer som bara söker sig något spirituellt och annorlunda, säger yogaläraren.
I artikeln redovisas ett flertal viktiga synpunkter. Två citat:
– Det är en sådan naturlig och befriande upplevelse.
– Att praktisera yoga naken kan förklaras som att släppa på alla föreställningar om hur kroppen ska se ut och vara, det handlar om att yoga fritt utan rädsla och fördömande, att njuta av sin kropp och dess förmåga och att bli polare med sin sensualism.

Fem skäl att utöva nakenyoga:
1. Kan stärka självförtroendet och självkänslan.
2. Kan ge bättre kontakt med din sensualism.
3. Ett sätt att komma över tabun och fördömande av kroppen.
4. Du blir mer ödmjuk, både mot dig själv och andra.
5. Du rör dig friare.
Källa: Yoga för dig!


Utmaningar för naturiströrelsen
Problemet i naturiströrelsen idag är inte våra naturistområden. Finns det behov av naturistcampingar och stugbyar är det ju bara att ordna med detta. Markpriser och kommunala tillstånd är förvisso hinder, men så fungerar samhället idag; vi naturister kan inte begära någon förtur eller särskilda ekonomiska villkor för vår räkning.
Ett mycket väsentligt område är den kommunala naturismen. Naturistförbundet arbetade under sina första decennier intensivt med att påverka kommuner och andra markägare angående offentliga nakenbad och campingplatser. Idag har vi ett sextiotal skyltade eller eljest väl etablerade gemensamma nakenbad. Men lejonparten av Sveriges 290 kommuner har INTE något officiellt nakenbad. Och några kommunala naturistcampingar finns det inte längre.
Tillkomsten av nya nakenbad går mycket sakta. Under den senaste 10-års perioden har ETT enda nakenbad tillkommit, Pene i Växjö. Detta om vi undantar Väster-Lövsjön i Sundsvall som fick stänga efter två somrar, 2009 och 2010.
Och kommuner vill lägga ner de nakenbad som faktiskt finns. Vi har upplevt stängningar på Öland (Ekerum), i Karlstad (Skutberget), i Mönsterås (Ramsö), Robertsfors (Killingsand). En klen tröst är att nakenbadandet i alla fall fortsatt, under så att säga fria former, på en del av dessa platser trots att skyltarna plockats bort. Beträffande badplatserna, de officiella skyltade stränderna och de mer anonyma naturbaden, har både föreningar och enskilda naturister stora möjligheter att göra bra insatser. Vi behöver engagera oss på alla nivåer för att vidmakthålla möjligheterna att bada klädfritt.
När professor Johan Almkvist startade naturismen i Sverige i början av 1930-talet fick han bra gensvar i både dags- och veckopress. På biograferna kunde man till och med se en journalfilm där professorn berättade om nakenkulturen. Även i dagens samhälle finns intresse för naturismen och naturismens syn på nakenheten som något positivt. Men vi är dåliga på att marknadsföra naturismen, de flesta av oss vågar inte träda fram i media och berätta. Det må vara vars och ens ensak, med tidningar och television, men inte ens för bekanta och arbetskamrater vill vi avslöja att vi är naturister. När vi själva inte tycks stå för detta kan vi knappast begära att andra ska tro att det är något bevänt med det vi håller på med ...

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Olle Strand - 11 januari 2016 16:22

Webbtidskriften NATURISTEN finns på nätet sedan 2006   www.naturisten.se   Den här bloggen - på bloggplatsen - uppdateras inte. Vi hänvisar till   metrobloggen.se/naturisten2016   Där finns allt material från webbtidskriften Naturist...

Av Olle Strand - 28 december 2015 20:38

Ledare Nr 6 Naturismens människosyn Naturismen, både i Sverige och ute i Europa, började som en socialt inriktad hälsorörelse. Genom sunt liv och leverne skulle vi öka vår livskvalité. Att idrotta, vårda sin kropp och att vistas ute i naturen var...

Av Olle Strand - 28 december 2015 20:16

metrobloggen.se/naturisten2016/

Av Olle Strand - 6 november 2015 11:18

NR 5 September & Oktober   Nyheter "Erotik på nakenbadet" Så här i rötmånaden når oss "nyheten" från Mellbystrand om sexgalningar på "nakenstranden". Den 19 augusti publicerade Dagens Nyheter en artikel med den något kryptiska rubriken "Sex i...

Av Olle Strand - 6 november 2015 11:07

Nr 4 * 2015Juli & Augusti   Nyheter Naken är fri! Vid årsmötet i april 2015 beslutade NF Nat-Y-risten i Sundsvall enhälligt att lämna Sveriges Naturistförbund. Föreningen bildades 2006 och ansökte då om anslutning till SNF. Men medlemmarna har ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se