Naturisten

Direktlänk till inlägg 6 november 2015

NATURISTEN nr 4 JUL_AUG 2015

Av Olle Strand - 6 november 2015 11:07

Nr 4 * 2015
Juli & Augusti

 

Nyheter


Naken är fri!
Vid årsmötet i april 2015 beslutade NF Nat-Y-risten i Sundsvall enhälligt att lämna Sveriges Naturistförbund. Föreningen bildades 2006 och ansökte då om anslutning till SNF. Men medlemmarna har inte upplevt att anslutningen ger något egentligt utbyte. När det gällt att ordna skyltade nakenbad har föreningen inte noterat något intresse för detta från förbundet. När Nat-Y-risten för två år sedan, på grund av ett misstag, inte sände tillbaka 10 st överblivna INF-märken i föreskriven tid, var enda åtgärden från förbundsstyrelsen att neka föreningen nya märken för 2013, inget krav, ingen kontakt för övrig. Likaså 2014. 2015 fick föreningen märken, märkligt nog. Men nu valde Nat-Y-risten att skicka tillbaka dessa och ansöka om utträde.
När SNF bildades på 1950-talet var det självklart att alla naturistföreningar skulle vara anslutna. Årsavgiften för föreningarna var låg, 50 öre per medlem, och förbundet arbetade energiskt för att skapa fler nakenbad och "friluftsområden" för naturism.
Under de snart 60 år som gått har mycket i den bilden förändrats. Förbundet gör inte mycket nytta för "naturismen i Sverige" och varje medlem (eller par) får betala 180 kr årligen. Mer än en tredjedel av de naturistföreningar eller motsvarande som har naturistverksamhet i Sverige är idag fristående från förbundet:
NF Badstugan i Uppsala
Svenska Friluftsföreningen på Ingarö
NF Bara Vara i Stockholm
Sällskapet Solrosen i Linköping
NF Kalmarsund i Kalmar
Bara Badarna i Svenljunga
Naturister i Trestad (Vänersborg)
Göteborgs Friluftsförening på Bohus Björkö
NF Gävleborg i Gävle
NF Nat-Y-risten i Sundsvall
I SNF ingår 17 föreningar.


Växjö nakenbad
I Växjö kommun - liksom i de flesta andra kommuner - finns möjligheten att lämna in så kallade medborgarförslag. Projekt eller andra idéer som folk vill se förverkligade. Förra året fick Växjö kommun in ett sådant förslag. Ett nakenbad!
Naturisten Carina Storck var initiativtagare och hon menade att Arabybadet var lämpligt. Kommunens tjänstemän fick uppdraget att bereda ärendet. Arabybadet ansågs dock mindre lämpligt. Badet ligger nära stadskärnan och är idag textilarnas eldorado. Istället vill kommunen ordna nakenbad vid Stora Pene. Platsen ligger cirka 5 kilometer norrut efter Helgasjöns strand, men nära bebyggelsen i stadens norra stadsdelar. Idag är det en rastplats för kanotister med en liten badstrand. Växjö Scoutkår begär nu att kanotplatsen flyttas och kommunens representanter tänker gå med på detta.
    
Carina Storck säger i en intervju med lokalradion att hon tycker att det verkar vara väl trångt om soligheten på det tilltänkta nakenbadet. "En varm sommardag kanske vi är 40 till 50 personer som ska besöka den här platsen."
Hon menar också att vägen ligger för nära. Det är dock inte fråga om någon väg med genomfartstrafik. Kommunens representant framhåller att det är cykelavstånd från staden. Vi får hoppas att planerna går i lås. Och att naturistbadarna kan acceptera platsen. En liten plats är trots allt bättre än ingen. Och blir det fullt med folk kanske det går att utöka!
Källa: Regionala Nyheter Småland


I Skandinavisk Naturistportal finns ett annat nakenbad i Växjö kommun upptaget, Skälsnäs, som ligger på Helgasjöns norra strand. Vägavståndet till Växjö är närmare 20 kilometer. Och enligt vad en besökare skrivit på portalen är det inte många nakenbadare som utnyttjar platsen. Det är ett textilbad men då det är gott om plats så visst finns det möjligheter att bada och sola textilfritt om man håller sig lite vid sidan om. - Något skyltat nakenbad är det ju inte!
Badkartan.se har en uppgift om ett "klippbad" nära Växjö som utnyttjas av naturister. Position 56°57'46"N 14°47'03"E. Den platsen ligger på nordöstra hörnet av Helgö, den stora halvö som finns mitt i Helgasjön.


Ledare


Vad är de rädda för?
Naturismens motståndare, nakenhetens fiender - vad är de rädda för? Vår fråga är berättigad. Naturister är ju inte farliga! Inte farligare än påklädda.
Om man är hotande för andra människor kan knappast bero på om man har kläder på sig eller inte. Eventuell farlighet sitter knapperligen i kläderna!
Alla vet ju detta, och då är det berättigat att ställa frågan: Vad är så farligt med "uppknäpptheten"?
En del hittar på estetiska skäl; mänsklig nakenhet är ju så förskräckligt ful. - Förskräcklig är precis rätt ord, men det bör syfta på vederbörandes helt förskräckliga människosyn. Varje människa måste respekteras, helt oavsett yttre företräden. Påståendet att nakenheten är ful saknar moralisk substans. Dock, estetiken kan vara ett problem i det här sammanhanget. Vi lever i en tid där det yttre tycks vara viktigare än inre egenskaper. Många människor menar att det vore "genant" att visa sin skröpliga lekamen för andra. De vill för liv och kiv behålla döljande paltor på.
Visst, var så god. Om du mår bäst av att bada insnörpt i tygsjok och band så gör då detta för allt i världen. Men varför måste din insnörpta estetik och ditt kroppsförakt tvinga andra att bada med kläderna på.

Det är viktigt att komma ihåg, att vår naturistiska grundprincip alltid måste vara att leva (t ex som naturist) och låta leva (till exempel som textilare) - och omvänt!
En del menar att nakenheten är omoralisk. Professor Johan Almkvist, som startade naturismen i Sverige på 1930-talet, var både lärd och vältalig: "Jag kan inte anse åsikten om nakenhetens osedlighet vara annat än en begreppsförväxling uppkommen under barndomen genom förvänd uppfostran."
Omoraliskt uppträdande är nog möjligt även med kläder på kroppen. Varken moral eller goda seder sitter i kläderna! Alla vet ju även detta! Varför florerar då hyckleriet där man påstår att en naken person är oestetisk och ohövlig, rakt av. Dessa nakenhatare menar att ett offentligt nakenbad innebär att moralen i samhället skulle klappa ihop. "Fula gubbarna" tar över, småbarn blir våldförda, sodom och gomorra, samhället störtar samman.
Begreppsförvirring, så var det Almkvist sade!
Även när vi diskuterar naturismen borde det handla om saklighet och om tolerans.
På vilket sätt kan några nakenbadande personer på en badstrand utgöra något hot mot samhälle, familjelivets hegemoni, eller tryggheten för ortens innevånare.
Om du ser en eller flera nakenbadare på stranden, på vilket sätt är det otrevligt eller farligt för dig, egentligen? I rent juridisk mening finns ingen rättighet för dig att påstå att jag VILL INTE se detta, jag... Samhället må förklara att nakenhet kan vara förargelseväckande på fel plats och fel tidpunkt. Men här är vi ju i fritidslandet, där solen skiner, och alla är "nästan nakna". då borde även du kunna visa lite tolerans.
Världen blir en bättre plats om vi sväljer phula fördomar om nakenbad och osköna påståenden om nakenhet i allmänhet. Leva och låta leva. Det finns plats för alla!


Naktuellt


Bastukvällar på Hellasgården
SVERIGE * Enligt Hellasgårdens hemsida så har man programsatta bastuevenemang på lördagsvällarna, kl 18.30 och två timmar framåt. Tidplanen finns på hemsidan, det är vissa uppehåll för lov och helger. Vårterminens program är genomfört, vi får hoppas att det blir en fortsättning i höst.
Hellasgården har nöjet att under ledning av aufgussmeister Berthold Saar erbjuda en lite lyxigare form av upplevelsebastu på lördagskvällarna. Under dessa aufguss-föreställningar få du en lite mysigare bastumiljö med stearinljus, bakgrundsmusik, suverän handduksteknik och ett brett urval med lyxiga dofter. Alla dessa arombastu-evenemang utom Kvinnodagsbastu är i mixad miljö, det vill säga öppna både för damer och herrar att basta gemensamt.
Men dessa trevligheter kostar förstås en smula: 190 kr per person (100 kr för den som har årskort). Och man måste boka plats i förväg genom epost.
Vintertid finns isvak för avsvalkning!
Läs mer: Hellasgården.se

Aftonbladet skriver om nakenbad
Allt om Stockholm
SVERIGE * Artikeln bygger på en Intervju med Malin Arlinder Ekberg som är ordförande i Naturistföreningen Eos. I första hand handlar det om Ågestabadet som Eos driver i samarbete med Stockholms stad.
Men även en del andra nakenbad får vara med.

Torpesand, Ingarö:
Malin: ”Här finns det en långgrund sandstrand och även beklädda människor badar här ibland. Jag gillar inte det personligen. Jag tycker att det ska vara antingen eller. Vi är ju där för att få vara nakna. Men alla är olika. Det finns naturister som tycker att det är helt okej."
Torpesand ligger i Björnö naturreservat på södra Ingarö. På klippuddarna på ömse sidor finns en del nakenbadare, det har varit så i långliga tider. Men på den breda sandstranden har det bara varit textilare. - Är det numera så att nakenbadarna är i majoritet på sandstranden, och att "beklädda människor (bara) badar här ibland" som det sägs i artikeln?
Någon av läsarna som kan klara ut hur det ligger till?

Svärdsön, Saltsjöbaden:
Malin: "Här är en liten strand där det varken finns papperskorgar, toaletter eller andra faciliteter. Det är en strandsnutt och en spontan naturiststrand som har startat och som folk samlas vid."
Det väl kända nakenbadet Svärdsön är ingen "liten strand", det är fråga om ett stort bergsområde vid havet med fin utsikt om man klättrar upp på toppen. Klipporna vid stranden är ganska vassa, skor på fötterna behövs. Och att komma ut i vattnet helskinnad är inte så enkelt.
Svärdsön från ovan
I artikeln nämns en liten sandstrand, men någon sådan - där det nakenbadas - känner vi inte till i området. Gör någon av läsarna det? Naturister har hållit till på Svärdsön sedan urminnes tider. 1975, när Eos bildades under namnet Stockholms Friluftsförening, fanns planer på att föreningen skulle etablera Svärdsöns vilda klippor som ett skyltat nakenbad, men detta projekt rann ut i sanden.

PGs udde, Hellasgården:
Malin: "Den här udden ligger i Hellasgården vid sjön. Runt omkring finns caféer och allt möjligt. Udden är inte jättestor utan ett mindre ställe där det inte samlas lika mycket folk som på en stor strand."
Hellasgården söder om Källtorpsjön i Nacka är ett välkänt utflyktsmål. Bastun är öppen året runt och vintertid finns isvak för svalkande bad under bastuturerna. På norra sidan av sjön, ungefär mitt emot Hellasgården, finns en liten udde, PG:s udde, där nakenbadare hållit till. Även på en bergig skogsudde på nordöstra stranden av sjön, öster om textilbadet, förekommer nakenbad.

Björnö-Björkvik:
Malin: "Detta är ett spontant naturistbad som ligger i ett naturreservat. De flesta människor som badar här hittar klippor ute på en udde."
Den här texten hör väl snarast ihop med Torpesand (se ovan)? Björnö Naturreservat, där finns på södra sidan sandstranden Torpesand och på klippudden öster om sanden kan man träffa nakenbadare. Vid Björkvik (busshållplats och båthamn) börjar naturreservatet och där finns parkeringsplatser. Eller finns det numera "nya" ställen där nakenbadarna samlas här på Björnö. Kanske på norra sidan? Någon av läsarna som kan tipsa oss.


DN på Albuen Strand Camping
DANMARK * Ett naturist-evenemang under veckoslutet 12-14 juni 2015. Deltagarna bodde på Albuens camping som disponerades helt av naturisterna. Platsen ligger på sydvästra spetsen av Lolland.
Vädret var lite växlande och arrangörerna hade köpt in presenningar för att ordna vindskydd - de behövde dock inte användas. Och DN hade med två mobila bastur och en vedeldad badtunna. Badstranden vi Femern Bælt låg på gångavstånd från campingen och den ena mobila bastun ställdes upp där nere.
På lördagen genomfördes vandringen, 12 kilometer på Albuen som är en smal landtunga ute i havet. Längst ut finns ett fyrtorn och en nedlagd lotsstation. DN hade en lokal guide på plats som kunde berätta om gamla tider här på trakten.
På kvällen stor grillfest på terrassen. "En god aften med masser af sauna og vildmarksbad!"
På söndagen var det dags för en båtutflykt till Enehøje, en ö som tidigare ägts av polarforskaren och författaren Peter Freuchen (1886-1957). Nu är ön naturreservat. Sedan var det dags att packa inför avresan. - Ägarna på Albuen Camping hälsar naturisterna välkomna tillbaka. Om man anmäler fyra månader i förväg går det att ordna så att hela campingen blir naturistområde, annars erbjuds att dela av en mindre del av campingen som naturistplats.


Hellerups Roklub kan näcka med ro
DANMARK * Hellerup är en kommundel i Gentofte som gränsar till norra Köpenhamn. Roddklubben har en bastu med möjlighet att hoppa direkt från bryggan ner i Sundets böljor. Bastun är öppen året runt, det går att bli "bastumedlem" i roddklubben. Då betalar man bara en tredjedel av årsavgiften, jämfört med de aktiva roddarna.
Bastun är öppen för kvinnor och män, enligt reglerna ska man ha handduk om sig i bastun och även på bryggan. Men när man hoppar i havet får man vara sprillans naken - tycker roddarfolket.
Dock finns en granne som inte gillar näckandet. För två år sedan startade han en rättsprocess för att hindra nakenbad från roddklubbens brygga. Retten i Lyngby avvisade hans klagan mot bakgrund av att nakenbad är tillåtet på alla stränder i Danmark. Men nakenhataren nöjde sig inte med detta utan gick vidare till Østre Landsret (motsvarar hovrätten i Sverige). Och nu har även den högre instansen förklarat att det är helt lagligt för roddarfolket att nakenbada. I Danmarks finns ett beslut av justitieministeriet från år 1976 som säger att klädfritt bad och solbad på stranden icke är att betrakta som förargelseväckande. Och nu har vi ytterligare ett domstolsutslag som bekräftar detta.
Källa: B.dk


Naken cykeldag 12 juni
DANMARK * Den 12 juni 2015 var en varm och solig dag i Köpenhamn. Denna dag gick CycloNudista Copenhagen av stapeln, ett lokalt arrangemang inom ramen för World Naked Bike Ride, ett cykellopp med valfri klädsel.
Endast sju deltagare ställde upp, därav två utlänningar. De flesta kom iförda kläder av varierande slag. Men det mesta av textilierna togs av före start. En del behöll shortsen på, andra nöjde sig med specialkonstruerade, lövliknande beklädnader som påminde om Adam och Eva i Paradiset.
Danske Naturister berättar på sin hemsida om arrangemanget men säger att loppet INTE var sponsrat av DN.


Maria på skidtur
NORGE * Maria Thorirsdottir, 22, är en av spelarna det norska landslaget som nu är med i damfotbollens VM i Canada. Förutom sina insatser på planen är hon bekant för en trevlig vinterbild från påsken 2014 som hon lagt ut på Instagram.
Enligt pressen säger hon så här om bilden:
"Jag har bara fått många roliga kommentarer. Folk som känner mig vet att jag kan hitta på sådana saker."
Vi var på påsksemester i Sirdalen. En dag satt vi på terrassen och det var verkligen sjukt fint. Då sa jag att vi måste hitta på något roligt. Då blev det en skidtur helt naken. Det var en fin utsikt och det blev lite roligt.
En kommentar från en läsare av Expressens artikel: "Så himla störtskön att kunna bjuda på sig så. Fått en ny IDOL inom fotbollen... go girl!!"
Källa: Expressen

Naken reporter på Spielplatz
NORGE * Spielplatz är en naturistanläggning i England, nordväst om London. I Naturisten har vi berättat om platsens 85-års jubileum som firades tidigare i år.
Svenska Aftonbladet har gjort en egen version av en norsk TV-video där en norsk reporter besöker Spielplatz.
Aftonbladet TV


"Naturistipäivät" och andra arrangemang
FINLAND * Nakenmilen i Padasjoki genomfördes 12 juni. Även denna gång med svenskt deltagande!
Helgen 27-28 juni var det en naturistträff på det nya nakenbadet i Hangö.
Den stora begivenheten för naturisterna i Finland blir det årliga naturistmötet som hållits varje sommar sedan 2002. I år är det alltså för 14:e gången. Datum 31 juli till 2 augusti. Platsen är Kristallstrandens stugby och camping i Säkylä som ligger vid sjön Pyhäjärvi i sydvästra Finland, mellan Åbo och Björneborg. www.kristalliranta.fi
Huvudarrangör är Finlands naturistförbund med understöd av de två föreningarna, "Naturenligt" och "Finlands Naturistklubb".
Naturistena disponerar hela anläggningen och det går att vara klädfri från fredag kväll till söndag kväll.
Enligt förbundets hemsida är det redan 120 personer anmälda, men från tidigare år vet man att de flesta anmäler sig under sista månaden. Så det kan mycket väl bli ett rekordartat antal deltagare i år.
I Finland behöver man inte vara organiserad i någon förening för att vara med på naturistträffen, det viktiga är att man "upplever nakenhet som ett normalt och naturligt tillstånd". Alla deltagare, även dagsbesökare, skall dock anmäla sig i förväg. Se finländska naturistförbundets hemsida.


Bara bröst i Reykjavik
ISLAND * Under decennier har vi sett många initiativ för att främja en smula kvinnlig frigörelse vad avser "bar överkropp". Målet är att kvinnor, på samma sätt som män, ska kunna plocka av sig tröjan när det är varmt och solen skiner.
Topless Freedom, Bara Bröst, Free The Nipple - kärt barn har många namn. Den här våren har vi sett en del bildbevis från olika delar av världen. Här är lite bilder från Island, när sommaren kom dit, den 13 juni 2015.
ICELAND-DORI-BLOGSPOT
För den som vill öva på sin isländska: www.dv.is


Krokiteckning på puben
STORBRITANNIEN * Krokiteckning med nakenmdoell är ju något som förekommer i de flesta länder - i en eller annan form. Här läser vi på nätet om pubar i England som erbjuder kroki som ett avkopplande alernativ till det vanliga drickandet.
Enligt artikeln började detta ta fart 2007 när rökförbud infördes. Pubarna måste hitta något nytt att erbjuda.
Krokiteckningen äger i regel rum i något avskilt utrymme. Och det krävs särskild entréavgift där ritmaterial ingår. Dock verkar det vara sämre med arbetsbelysningen i de ofta något skumma lokalerna. Tillgången till "rusgivande drycker" påstås underlätta det konstnärliga skapandet....
Källa: Washington Post


DFK:s förbundsstämma i Berlin
TYSKLAND * Det tyska naturistförbundet har haft sin förbundsstämma, den 35:e i ordningen. Till ny DFK-president valdes Herbert Streffen.
I hans anförande, efter det han blivit vald, läser vi bland annat följande:
"Jag är medveten om den internationella naturiströrelsens stora betydelse. Och en naturism som arbetar världsomfattande förutsätter solidaritet med de nationella förbunden.
På den andra sidan har vi det täta samarbetet med idrottsförbunden i "Der Deutsche Olympische Sportbund" (det tyska idrottsförbundet där DFK är medlem. Vår anm.), ett samarbete som är av största vikt för att DFK skall fortleva. Av vital betydelse även samverkan och samtal med de många icke organiserade FKK-anhängare som finns i vårt land, en dialog om gemensamma intressen och med ömsesidig uppskattning."
Vår kommentar: Det är helt andra tongångar än vad vi får höra från det svenska naturistförbundet. Där är idottsverksamheten noll och ingen, likaså finns inget intresse att ha något samröre med icke organiserade naturister, eller med naturistföreningar som inte är med i SNF, alla dessa naturister betraktas av SNF som icke existerande.


Naturistloppet 1 augusti
TYSKLAND * I år genomförs det sjätte internationella naturistloppet vid Östersjöns södra strand. Platsen och upplägget är samma som tidigare år. FKK Camping Ostsee på Rosenfelder Strand. Arrangemanget Mee(h)r Erleben pågår samtidigt på campingen men även deltagare utifrån är välkomna.
Anmälningsformulär finns på DFK:s hemsida. Banor 10 och 5 kilometer; löpning, Nordic Walking eller gång. Anmälningsavgift 10 EUR som går till allmännyttiga ändamål.


Nakna 30-skyltar
FRANKRIKE * Touillon-et-Loutelet är en liten by i östra Frankrike med 200 innevånare, alldeles vid gränsen till Schweiz. Stora vägen E23 passerar genom byn.
Byrådet har länge varit mycket bekymrade över genomfartstrafiken, bilisterna kör alldeles för fort.
Därför beslutade sig elva personer i byrådet, tio män och en kvinna, att göra något åt detta. Man ordnade en fotograf. Av bilden gjordes stora plakat som sattes upp vid infarterna. Där figurerar byfolkets representanter nakna, med 30-skyltar framför sig.
"Våra barn tackar er" står det med stora bokstäver.
Vi får hoppas att genomfartstrafikanterna nu kommer att efterleva fartbegränsningen. Om inte återstår för byrådet att posera utan skylande skyltar. DÅ borde trafiken lugna sig, eller vad tror läsarna?
Källa: The Local


Art Basel
SCHWEIZ * Nakenheten i konsten är ju inte något nytt. Har funnits i alla tider, från fruktbarhetsgudinnan Venus från Willendorf (20 000 f. Kr) och framåt. Inte minst i vår tid då vi möter avbildad nakenhet överallt i det offentliga rummet.
Från den kosmopolitiska metropolen Basel, som ligger vid Rhen där gränserna för Schweiz, Tyskland och Frankrike möts, finns en ny konstyttring att notera. Under konstevenemanget Art Basel finns 32-åriga performanceartisten Milo Moiré på plats på torget, som passande nog heter Barfüsserplatz (Barfotatorget). Men själv är hon inte barfot utan har trendiga sportskor på fossingarna. Det senare har väckt viss lokal opposition, man menar att fotomodeller ska bära högklackat.
Milo står till förfogande för så kallade Selfies. alltså fotografisk dokumentation av mer eller mindre magisk art. Avsikten med detta jippo uppges vara att visa avkläddheten i sociala medier.
Källa: Bazonline


Naturister går till Europadomstolen?
SPANIEN * I Spanien är naturism på badstranden en laglig rättighet. Under senare år har vi dock fått uppleva, att lokala myndigheter försökt begränsa denna rättighet. Lokala förbund mot nakenbad har införts. Ett exempel är Castell-Platja d’Aro, 80 kilometer norr om Barcelona där nakenbadförbud infördes 2009.
Naturisterna har överklagat detta lokala förbud men högsta domstolen menade i sitt utslag att naturismen INTE var en mänsklig rättighet eller "ideologi" i lagens mening.
Spanska naturistorganisationer är naturligtvis upprörda över denna tolkning. Nu överväger man att gå vidare till Europadomstolen.
Newsweek har publicerat en intervju med FEN:s president Ismail Rodrigo: Newsweek


Toppfritt på Venice Beach?
USA * I södra Kalifornien, där det enligt visan aldrig regnar, ligger världsberömda Venice Beach, vid Stilla Havets strand, utanför Los Angeles. På playan vimlar vackra dagar det vackra folket. Det är här kroppsbyggarna tar chansen att visa sina muskler.
Men, enligt Kaliforniens lagar är det bara män som får ha överkroppen bar och exponera sina fysiska företräden. Turistande kvinnor, vana vid barbröstat badmode på europeiska stränder, blir en smula irriterade över badvakternas täta turer för att kontrollera att det inte blivit alltför uppknäppt...
Men, de bara bröstens vågor har nu nått denna strand i Kalifornien. Stadsdelsfullmäktige Venice har röstat för toppfrihet på stranden, även för kvinnor. Men fullmäktige i Los Angeles måste nu godkänna det hela.
Källa: Aftonbladet


Topless i San Diego
USA * 20 maj firades Go Topless day i San Diego. Evenemanget var utlyst av studenterna vid universitetet. - San Diego är en storstad vid Stillahavskusten i södra Kalifornien, nära gränsen till Mexico.
Avsikten var att stödja "free the Nipple", en paroll som nu används över hela världen för att avsexualisera kvinnliga bröst. Man vill att kvinnor ska ha samma möjligheter som män att ta av sig på överkroppen, till exempel i stadsparken, när det är varmt och solen skiner.

Naken på kryssningsfartyg
USA * De stora kryssningsfartygen åker runt på haven hela året. Under europeisk sommar kan de även finnas i våra vatten, annars så håller dessa båtar helst till på varmare latituder.
Här ett brittiskt reportage från Bare Necessities, ett amerikansk reseföretag som är experter på nakenkyssningar. 2010 hade man 30 000 passagerare att ta han om. I texten får vi veta att det inte är någon swingerverksamhet, 99 % av deltagarna är par. Åldersgränsen är satt till 18+ men de flesta resenärerna är mellan 30 och 70 år.
Enligt reportaget är det en myt att man måste vara naken hela tiden. Tvärtom, det är bara när fartyget är på internationellt vatten och kaptenen meddelar att nu kan kläderna åka av. Det är klädplikt i restaurangerna, men där behövs inte mer än shorts och t-tröja. Och det finns också enklare matställen ombord, där man inte behöver klä på sig alls.
Källa: Daily Mail


Nakenfoto orsakade jordbävning
MALAYSIA * Enligt pressrapporter häktades en grupp turister på grund av "otuktigt beteende". Ungdomar från Canada, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland. Den 30 maj 2015 hade de klätt av sig på toppen av berget Kinabalu och tagit fotografier.
Men, inte nog med detta! Kinabalu, 4 095 meter över havet, på nordöstra Borneo, är ett heligt berg, gudarna bor här uppe. Och dessa högt uppsatta potentater tog en gruvlig hämnd som drabbade hela landsändan. Den 5 juni 2015, utlöstes en jordbävning med magnituden 6.0 Ett tiotal människor omkom. I brittiska media finns nu rapporter om 23-åriga Eleanor Hawkins och hennes återkomst till Storbritannien. Hon har överlevt gudarnas vrede, tre dagar i häktet och böter på motsvarande 1 300 GBP. I TV har Eleanor och hennes föräldrar framträtt med stor ursäkt till Malaysias folk för det dumma beteendet på berget.
Och därvidlag är att notera att Eleanor bara lättade på tröjan... Vi får vara tacksamma för att hon inte drog av brallorna också. I så fall hade väl gudarna låtit hela halva Borneo sjunka i havet. Eller vad tror läsarna?

Läs mer: IB Times
Läs mer: Dagens Nyheter

Naturligt


Naturisplatsen Rullsand
Naturdagen på Rullsand 13 juni 2015, det var lite svalt i luften men solen tittade fram ibland. Vi gjorde en del vandringar för att undersöka de stigar som finns. Sedan stugbyn byggts på den äng där det fanns en naturistcamping med 40 ställplatser har även möjligheterna till nakenbad förändrats. Nakenbadskylten stod tidigare ute på sandstranden, nu är den flyttad till nordöstra kanten av sandstranden.
Bästa stället att komma i vattnet för nakenbadare är precis vid skylten, längre ut mot Rödhällsudden, och vidare ut mot havet, är det stenigt och svårt att bada. Det finns dock vissa "rännor" som nakenbadarna fixar till under säsongen. Och på land hittar vi fina solplatser och gropar med mjuk sand. Fotot är taget ute på Rödhällsudden i rktning in mot hörnet där nakenbadet börjar.
Rullsands Camping har fina anordningar och det finns en restaurang med ett varierat utbud. Campingens toaletter och duschar är låsta och inte tillgängliga för "badgäster". För besökare på nakenbadet finns ett separat WC, ett litet hus som ligger väl dolt i skogen, i kanten av stugbyn, nära vägen ut på Billuden (se kartan).
Parkeringen på Rullsand är "bommad" och det kostar 40 kr att ställa sin bil där.
Några fria pakeringsplatser finns vid Naturrummet (en utställningslokal till höger om infarten), dessa platser är reserverade för besökare till Naturrummet. Där finns information över naturen på Billudden, av stort intresse för Naturister.

Det som är positivt på Rullsand är naturen på Billudden. Här finns bra vandringsstigar i lätt terräng (se kartan). Klyxenstigen är tänkt för yngre årgångar. men de informationsskyltar som finns efter vägen innehåller en del av intresse även för äldre personer.
Vattenstigen ligger längst ute på Billudden. Där är "vida vatten" närvarande på bägge sidor. Det är en havsnära vandring där ute men det är en bit att gå. Cykel- och gångväg finns fram till den gamla fiskehamnen som ligger halvvägs ut på udden. Där vägen slutar börjar Vattenstigen.

Naturist-nudist i P5 Stockholm
Sveriges Radio
I radio P5 Stockholm sändes 29 maj 2015 ett program om Naturism och nakenhet. Inslaget börjar cirka 55 min in i programmet. Malin Arlider Ekberg är gäst i studion. Hon presenteras som ordförande i naturistföreningen Eos i Stockholm. På frågan om föreningsnamnet svarar hon att föreningen tog det namnet när den bildades för 40 år sedan. Föreningen startade 1975 men hette då Stockholms Friluftsförening. 1978 ändrades namnet till Eos - Stockholms läns naturistförening. 1985 kortades namnet av till Naturistföreningen Eos. Eos är namnet på en grekisk solgud, "morgonrodnadesn gudinna", så det är ju ett passande namn. I det gamla Rom, där man adopterade stora delar av den grekiska gudavärlden, hette hon Aurora.

Intervjun börjar med en frågeställning som av outgrundlig anledning dyker upp i dessa sammanhang, alldeles på tok för ofta: Den påstådda skillnaden mellan en naturist och en nudist.
Här sägs att nudisten vill vara naken jämt medan naturisten bara vill vara naken i naturen.
Enligt ordböcker och uppslagsverk finns ingen skillnad; naturism, nudism, nakenkultur är helt likställda begrepp, till exempel i Nationalencyklopedin. Historiskt sett användes nakenkultur och nudism i Sverige fram till 1950-talet. Sedan blev naturism det vanliga begreppet, Göteborgs Nudistförening ändrade 1964 namnet till Göteborgs Friluftsförening. Den enda förening i Sverige, som under senare tid haft "nudist" i namnet, är Nudistentusiasterna i Stockholm. Men, låt oss fortsätta med den påstådda skillnaden mellan naturister och nudister. En vanlig argumentation - som inte kommer upp i programmet - är att naturisten är naken "när det är naturligt". Nudisten skulle då vara naken när det INTE är naturlig. Eller? - Frågan kommer då som ett brev på posten. VEM bestämmer NÄR det är naturligt?
I programmet påstås att nudisten vill vara naken jämt. Låt oss anta detta! Nudisten lämnar sitt nakna hem och går ner till nakenbadet, där finns mycket folk som näckar i naturen. Säkert finns där några som menar sig vara "naturister", absolut inte "nudister". Men alla, även nudisten, är ju "nakna i naturen".
Vid badet finns en naturistcamping där man kan hyra stugor för övernattning. Naturisten hyr en stuga men där inne måste han ha kläder på sig, han är ju bara naken i naturen. På kvällen träffas de två i matsalen på campingen. Naturisten måste klä på sig igen, för han tycker att det är onaturligt att vara naken vid matbordet. Nudisten däremot tycker att det är naturligt att vara naken även vid matbordet. Så kommer ytterligare en person in i matsalen på naturistcampingen, det är en kompis till Naturisten. Vad, säger Naturisten till den nyanlända, du är naken fast du inte är i naturen, har du gått och blivit nudist? Javisst, jag är naken för att det är naturligt, blir svaret. Nästa dag ska "alla" ut på nakenvandring, utom Naturisten för han tycker nu att det verkar onaturligt att var naken i naturen. Helst vill han bara näcka bakom staket och buskar, där ingen kan se. Nudisten däremot "vill gärna visa upp sig" ...
Ja, det är ingen rim och reson i dessa resonemang. Och det viktiga frågan är: Varför håller en del företrädare på med detta? VAD vill de åstadkomma med den här tramsiga uppdelningen? Vill de stå där på nakenbadet och peka finger; titta där kommer en nudist, och där är en naturist. Till vilken nytta är den här diskrimineringen? Och hur är det i föreningen: Säger man där, du är nudist och vill bara visa upp dig, du får inte vara med i vår naturistförening. Men du där, du är naturist, dej kan vi ha som medlem.
Lite naturisthistoria från USA
USA har har en spännande naturisthistoria. Visserligen var det lite segt i starten, 1929, när naturistorganisationer i Europa hade verkat i tre decennier, började organiserad naturism i USA. Och det var tyska och schweiziska immigranter som tog initiativet till de första amerikanska föreningarna.
Men sedan rullade det på under 1930-talet, ganska ordentligt. Föreningar bildades, naturistplatser öppnades och framför allt startades tidskrifter. Och en del filmer. I Hollywood gjordes så kallad naturistfilm redan på 1930 talet.

En krönika om naturistorganisationerna i USA
Larry Darter från Dallas, Texas, har publicerat en krönika på nätet om de amerikanska naturistorganisationerna: The Exminer

Utställningen i San Diego 1935-36
En rätt lustig episod är den "NUDISTUTSTÄLLNING" som förevisades i San Diego i södra Kalifornien 1935-36.
UT San Diego
 
Utanför Zoro Park. Foto från San Diego History Center
På den internationella utställningen California Pacific i Balboa Park 1935 var Zoro Garden en av de mest publikdragande attraktionerna. 360 000 besökare såg 20-minuters föreställningen som kördes fem gånger dagligen. Dessutom uppges att många avstod från att betala för att istället bekikade det hela genom hål i planket. Vad som förevisades var alltså en "nudistkoloni" med 20 "strålande friska" unga män och kvinnor. Dessa strosade omkring i solskenet, spelade volleyboll och praktiserade "nudist living". Namnet "Zoro Park" härrörde från en riktig naturistanläggning i Indiana, Zoro Nature Park. De första "skådisarna" var riktiga nudister som rekryterades därifrån. Föreställningen kördes även påföljande år.

Roselawn, Indiana
I delstaten Indiana som ligger söder om Chicago, mitt i USA och långt från Stillahavs kusten, finns ett flertal naturistanläggningar, inte bara Zoro Nudist Park. Det stället startades tidigt på 1930-talet av en advokat från Chicago, Alois Knapp. Den största nudistparken i USA, hette det då. På 1960-talet kom en ny ägare, Dick Drost, som bytte namn på platsen till "Naked City" och började med en skönhetstävling "Miss Nude Universe". Men 1985 blev det stor skandal då Drost anklagades för att ha antastat en 13-årig flicka. Han dömdes till 10 år villkorligt och förvisning från Indiana.
Naked City tacklade av och låg sedan mer eller mindre öde under många år. Numera har platsen öppnat igen under nytt namn, Sun Aura Resort.
Bara någon kilometer österut i den lilla staden Roselawn, Indiana, finns Ponderosa Sun Club som startade 1964. Där har man tagit upp skönhetstävlingen Miss Nude Universe. Och därutöver är det diverse tingel-tangel med inhyrda "strippor" som visas upp - och fotograferas - spritt språngande. Vi vanliga snälla naturister tycker inte att sån här "naturism" är särskilt uppbygglig, men dessa spektakel har förvisso sin publik. I svensk TV såg vi 2003 ett High Chaparall-reportage från Ponderosa, där Filip Hammar var uppe på scenen som manlig strippa.
Källa: Aftonbladet

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Olle Strand - 11 januari 2016 16:22

Webbtidskriften NATURISTEN finns på nätet sedan 2006   www.naturisten.se   Den här bloggen - på bloggplatsen - uppdateras inte. Vi hänvisar till   metrobloggen.se/naturisten2016   Där finns allt material från webbtidskriften Naturist...

Av Olle Strand - 28 december 2015 20:38

Ledare Nr 6 Naturismens människosyn Naturismen, både i Sverige och ute i Europa, började som en socialt inriktad hälsorörelse. Genom sunt liv och leverne skulle vi öka vår livskvalité. Att idrotta, vårda sin kropp och att vistas ute i naturen var...

Av Olle Strand - 28 december 2015 20:16

metrobloggen.se/naturisten2016/

Av Olle Strand - 14 november 2015 15:02

November & DecemberNyheterPene ‒ vårt nyaste nakenbad!I Växjö öppnades denna sommar ett skyltat nakenbad vid Pene. Platsen ligger vid Helgasjön i stadens norra utkant. Avståndet från centrala staden är 5 kilometer. Här fanns tidigare en rastpla...

Av Olle Strand - 6 november 2015 11:18

NR 5 September & Oktober   Nyheter "Erotik på nakenbadet" Så här i rötmånaden når oss "nyheten" från Mellbystrand om sexgalningar på "nakenstranden". Den 19 augusti publicerade Dagens Nyheter en artikel med den något kryptiska rubriken "Sex i...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se