Naturisten

Direktlänk till inlägg 7 mars 2015

NATURISTEN nr 2 MAR_APR 2015

Av Olle Strand - 7 mars 2015 10:07

Nr 2 2015
Mars & April


Nyheter


Hur gamla är naturisterna?
Internationella Naturistfederationen har direkt till föreningarna sänt ut en begäran om åldersuppgifter på föreningarnas medlemmar. Världsorganisationen, som har flera hundra tusen personer anslutna, vill ha kadern uppdelad i fyra kategorier:
Upp till 18 år,
18-40,
40-60,
över 60 år.


Det här är inget nytt önskemål, INF har framfört denna begäran tidigare, men då direkt till förbunden. SNF har struntat i detta och det på goda grunder − kan man förmoda.
SNF har inte ställt något krav på föreningarna att registrera medlemmarnas ålder. En del SNF-anslutna föreningar gör detta i alla fall, de kommer nu att ha en enkel uppgift att svara på INF:s direktenkät. Andra föreningar, som vill svara INF, måste nu göra en åldersundersökning på sina medlemmar.


Svaren ska vara inne 15 mars, det gäller att räkna på.


Medlemsregistreringen är, och har länge varit, en huvudvärk för SNF. Det finns inget centralt register över medlemmar, trots att många inom förbundet lever i den uppfattningen.


Vad som finns är föreningsvisa register som en person utanför styrelsen handhar (på styrelsens uppdrag). Uppgifter som föreningarna skickar in registreras med medlemsnummer och allt, och sammanställs i föreningsvisa listor.


Detta föreningsvisa register är en service för föreningarna, säger SNF, och det är inget krav att föreningarna utnyttjar detta.


Vi har tidigare frågat dåvarande SNF-ordföranden om anledningen till att det inte finns någon obligatorisk medlemsregistrering i förbundet. Han svarade att skälet är, att föreningar ska kunna hemlighålla vilka som är medlemmar och inte delge förbundet detta. Dessa föreningar skall då själva skicka in adressetiketter för utsändning av Tillsammans. Och förbundsstyrelsen har INTE tillgång till de föreningsvisa registren, uppgav dåvarande SNF-ordföranden.


Istället finns i SNF:s stadgar en skyldighet för alla SNF-anslutna föreningar att per 15 november rapportera till SNF antalet medlemmar, och antalet "hushåll" − SNF:s förbundsavgift debiteras med 180 kr per enskild eller "hushåll", som i praktiken utgörs av par med samma utsändningsadress. − SNF räknar egendomligt nog "hushåll" istället för personer när det gäller att beräkna hur många delegater föreningen får ha vid förbundsstämman. Det innebär att en ensam man räknas som en "röst" medan en man och en kvinna, som bildar ett hushåll, bara har en halv röst var. Men demokratin är, som många upplevt, inte förbundets starka sida ...


Nu är det tydligen så att denna skyldighet att rapportera medlemsläget per 15 november  inte efterlevs av föreningarna. Enligt SNF:s styrelseprotokoll per 29 januari var det 2014 bara tre av 19 föreningar som sänt in dessa uppgifter ...


Men problemet med medlemmarnas ålder är inte bara ett administrativt frågetecken. Det allvarliga är att medelåldern de facto ligger så högt. De svenska naturistföreningarna har blivit pensionärsföreningar. Och det beror på att återväxten är skral, ungdomar och unga vuxna upplever inget behov att gå med i denna organisation "för pensionärer". Verksamheten i föreningarna är inte heller så intresseveckande, på sina håll.


Utvecklingen är likartad i andra naturistförbund än det svenska, men det är ju en klen tröst. Dock finns exempel på motsatsen. Danske Naturister har under det senaste decenniet åstadkommit en förnyelse och föryngring i dansk naturism. I flera länder, dock inte i Sverige, finns naturistiska ungdomsförbund, som har egen verksamhet.


Det är helt rätt av INF att utvärdera åldersläget inom medlemskadern, men åtminstone i Sverige vet vi på förhand resultatet. Det hjälper föga att vi sätter åldersläget på pränt. Det är bristen på återväxt som är problemet. Även utan statistik måste vi tackla detta problem!


Tillägg till nyhetsartikeln "SNF och kommunal naturism" (nr 1)
Enligt protokollet från SNF:s styrelsemöte 29 januari 2015:
"Frågor rörande Camping, Ackrediteringar och Nakenbad.
En enkät till kommunerna kommer att skickas ut om att starta fler nakenbad i närheten av där folket bor och även vilken standard det är på de nakenbad som redan finns. Furio Ammirabile tar fram ett förslag på denna enkät, som presenteras för styrelsen på nästa styrelsemöte."


Ledare


Naturismen och Internet
Datorer, mobiltelefoner och nätet − under det senaste 15-20 åren har vårt liv och leverne påverkats i mycket stor omfattning av elektonikens landvinningar.


Vi har fått enormt förbättrade möjligheter att hålla kontakt med varandra, vi kan ta och sprida bilder, producera och konsumera information.


Den aktiva naturism som vi ser idag vore inte tänkbar utan de kontaktmöjligheter och den information som vi kan sprida via nätet. Naturistföreningar och naturistförbund har stora webbsidor, och vi hittar all världens upplysning om naturistplatser och arrangemang.
Danske Naturister, som startade år 2000, är exempel på en nutidsinriktad naturistorganisation som direkt byggdes upp med hjälp av nätet.


Medlemstidningar och böcker kan vi själva producera, via nätet kan vi sprida webbtidskrifter och eböcker. Det finns ett flertal "appar" och andra webbsidor som ger oss information om nakenbad och naturistcampingar världen över. I Storbritannien finns nu en naturistguide i eboksformat, det betyder att vi enkelt kan medföra informationen när vi är på resa.

Mycket i utvecklingen är väldigt positivt, men det finns förstås också några nackdelar.
Mobila spionkameror finns − kan finnas − överallt. Många av oss drar oss för att gå till ett nakenbad, där kan vi bli förevigade när vi är fria från kläder. Vi upplever att vi inte har någon koll. Fotona kan hamna var som helst. Inte många av oss vill ha våra nakna företräden skavlpande på nätet, av olika skäl.


Nättrollen kan härja fritt. För andra minoriteter finns det lagparagrafer, etniska och religiösa grupper skyddas mot hets och förtal. Men när naturister baktalas, de kallas blottare (en brott i strafflagen), pedofiler, exhibitionister (en medicinsk diagnos), voyurer (en psykiatrisk term för en psykisk störning), sexgalningar etc. då är det INGEN som protesterar.


Det sistnämnda beror väl i första hand på att våra organisationer − åtminstone i Sverige − är så frånvarande i den allmänna debatten. Men det är en ond spiral. Vem vågar framträda som "naturist" när alla tror att naturister i själva verket är knäppgökar och brottslingar.


Internet och kameramobilerna kom mer inte att försvinna. Vi får leva med detta. Och då gäller det att utnyttja fördelarna.


Vi ska
− Informera om naturismen på bred front; god och glad, kamratlig och öppen naturism. Inte sekteristisk, fördomsfull eller hemlig naturism ...


− Utveckla naturismen på bredden, fri naturism i naturen, lokala naturistgrupper, föreningar, spontana nakenbad, skyltade bad.


− Sprida naturismen i samhället! Öka vår utåtriktade information, naturismen måste vara en integrerad del i samhället, vi är inga "outsiders". Vi är sunda medborgare som tycker att när kläder inte behövs så kan vi vara utan sådana pålagor.


Naktuellt


Nakenbad i Ystad
SVERIGE * Ystads Allehanda hade i somras ett reportage från stranden vid Backåkra, öster om Tyge å. Vi missade artikeln då, i somras, men egentligen passar den mycket bra att läsa nu, under vintern ... Just sådana här trevliga nakenbadsreportage vill vi gärna se mera av i pressen!
http://www.ystadsallehanda.se/ystad/n-som-i-nakenbadare/
Här en sida som tar upp nakenbaden i Skåne:
http://visitskane.com/artikel/nudiststrander-i-skane


14-årig tjej ville bada topless ...
SVERIGE * Den 3 februari rapporterades i media från en simhall i Göteborg. Det var en skolklass som badade. En 14-årig flicka valde att strunta i bikiniöverdelen. "Ett feministiskt ställningstagande" skriver GöteborgsPosten som var först med att rapportera om detta:
– Varför måste jag ha topp på mig, ingen kille har ju det? säger flickan, som precis hade lämnat omklädningsrummet när en badvakt stoppade henne.


I valet mellan att ta på sig eller lämna badet valde flickan det senare. En protest mot vad hon menar är diskriminering.


– Så många bara säger att de är feminister, men jag ville visa att jag faktiskt är det. Actions speak louder than words. Om jag ska göra en förändring för samhället kan jag inte bara gå runt och snacka om det, säger hon till GöteborgsPosten.


http://www.msn.com/sv-se/nyheter/other/14-%C3%A5rig-flicka-struntade-i-bikini%C3%B6verdel-%E2%80%93-fick-inte-bada/ar-AA8Wv6o?ocid=mailsignoutmd


Riksmöte 2015 och utvecklingskonferens
SVERIGE * Naturistportalen meddelar att SNF:s riksmöte, alltså förbundsstämman, och utvecklingskonferens 2015 skall hållas på Paradiset Partisanen i Blekinge.


Datum är sista helgen i juli. Egentligen skulle "nästa riksmöte" ha beslutats 2014 då mötet var på Gustavsberg i Nora, men ingen förening åtog sig då uppdraget.


Nu sägs att mötet och konferensen skall vara på "Paradiset" men ingenting om vilken förening som är värd. Tidigare har Gränsbygden svarat för driften på Paradiset Partisanen, nu har platsen nya ägare och en ny förening, Paradiset, är bildad. Den föreningen skall dock vara en "Special Interest Group" och inte någon ordinarie SNF-förening.


Nakenyoga i Frederiksbergs simhall
DANMARK * Danske Naturister, lokalavdelningen i Frederiksbergs simhall, ordnar "NøgenYoga" under badtiden tredje söndagen i månaden, januari-april.


Det är klassisk hatha yoga med fokus på andning, verklighetsuppfattning, balans och styrka. "Fokus er på yoga – ikke på nøgenheden."


Det är ett föreningsarrangemang, endast för medlemmar. Instruktören är från USA, antar vi, eftersom "der foregår på amerikansk".
http://www.naturister.dk/frederiksberg/noegenyoga-i-frederiksberg-svoemmehal/


Sanne Søndergaard i Frederiksberg
DANMARK * Danske Naturister i Frederiksberg Svømmehal, en av DN:s lokalavdelningar, hade 14 februari inviterat "stand-upper og komiker/debattør" Sanne Søndergaard att ta plats på scenen inför en oklädd pbulik. Hon bjöd på en "specialopsætning" av showen ‘Kvinde?’
 
Även förra året var Sanne här i simhallen, då hade föreställningen namnet 'Mandehader?’
Nu var det ett arrangemang för 100 personer, som förutom showen kunde avnjuta ett kurbad med mat och musik. Biljetterna till helkvällen kostade 285 DKK.


Naturistcamping nekade ensam man
DANMARK * En man som är medlem och ansluten till Dansk NaturistUnion nekades i somras tillträde till en naturistcamping i Danmark. Mannen menade att det var för att han var ensam man, utan kvinnligt sällskap. Han klagade hos Ligebehandlingsnævnet, en dansk motsvarighet till Diskrimineringsombudsmannen.


Campingen hävdade att mannen avvisats för att han uppträtt illa. Då ord stod mot ord avstod myndigheten från att fälla något utslag.


Problemet har funnits inom organiserad naturism, i princip sedan begynnelsen. Och inte bara i Danmark.


Det är närmast beklämmande att vi i dagens situation inte kommit längre i den här frågan. Fördomar och förutfattade meningar ska inte styra. Den som uppträder illa, bryter mot skrivna eller oskrivna regler, ska åtgärdas på lämpligt sätt. Men vi kan aldrig förutsätta att en ensam person, som vill vara med i vår verksamhet, är en skurk som skall avvisas direkt.


Och fördomarna lever och frodas. Ett exempel är denna artikel i en engelskspråkig dansk webbsida, den handlar om det aktuella fallet med den avvisade mannen, men rubriken är "Nudister plågade av tittare på campingarna".


Javisst, det finns säkert män, kanske även kvinnor, på naturistcampingar, liksom på textila platser, som uppträder på ett sätt som besvärar andra människor. Dessa fridstörare måste vi kunna hantera utan att förfalla till portförbjudande av alla "ensamma män".


Bildtext: Förr i tiden fanns naturistcampingar där även ensamma kvinnor var portade ...
http://cphpost.dk/news/nudists-plagued-by-peekers-at-campsites.12732.html


Några Spa-anläggningar med nakenbad
TYSKLAND* Här är en webbsida som visar vackra bilder från en del tyska badanläggningar. Det finns även information om öppettider, priser etc.
http://www.travelbook.de/deutschland/FKK-Thermen-In-diesem-Thermen-ist-huellenlos-Pflicht-225622.html
Länkar till anläggningarna:
Vabali, Berlin
Palais Thermal, Bad Wildbad (Baden-Württemberg)
Palais Thermal, Bad Wildbad (Baden-Württemberg)
Therme, Ludwigsfelde (Brandenburg)
Bäderhaus, Bad Kreuznach (Rheinland Pfalz)
SchwabenQuellen, Stuttgart (Baden-Württemberg)
Kaiser-Friedrich-Therme, Wiesbaden (Hessen)
Thermen am Europa-Center, Berlin
Asia-Therme, Korschenbroich (Nordrhein-Westfalen)
Therme Vierordtbad, Karlsruhe (Baden-Württemberg)
Therme Bad Wörishofen (Allgäu, Bayern)
Stadtbad Charlottenburg, Berlin
Stadtbad Neukölln, Berlin


Das nackte Leben in Münster
TYSKLAND * LWL-Museum für Kunst und Kultur är ett delstatligt museum i Münster. Under januari-februari 2015 hade man en utställning, Das nackte Leben, där man visade måleri av världsberömda konstnärer: Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach, Leon Kossoff, David Hockney, Richard Hamilton.


För att få lite extra uppmärksamhet inbjöds till en särskild rundvandring med nakna deltagare. På forumet www.fkk-freunde.info, som nu ersatt gamla fkk-freun.de, kunde man anmäla intresse för detta besök. Det var 70-talet nakna och konstintressrande som kom till den speciella visningen.
http://www.lwl.org/LWL/Kultur/museumkunstkultur/ausstellungen/das-nackte-leben


Nakenhysteri på resebyrån
STORBRITANNIEN * Kontrollera fakta och sätta rubriker, vad det gäller så kallade kvällstidningar finns ibland ett och annat i övrigt att önska.


Aftonbladet hade 13 februari en notis som handlade om folk som stormat en resebyrå som enligt tidningen erbjöd "nakenresor". − Resebyrån i fråga heter "Intimate Places" och den påstås vara specialiserad på "fördomsfria resor". Och sex-filmen 50 shades of Grey hade nu inspirerat folk att resa till dessa spännande ställen ...

Här är att säga följande. Det finns en del hotellanläggningar i Karibien där det är "barnförbjudet" och där folk tror att de kan "leva loppan". Men värst mycket mer än galanta fester, och lite nakenbad är det knappast fråga om.


Amerikanska naturistförbundet AANR har under senare år haft en del kontroverser med naturistplatser som lockat med sexpartyn och galanta shower med underkläder. Dessa anläggningar har strukits ur AANR:s medlemsförteckning.


De naturistanläggningar som finns i olika länder har − som alla vet − ingenting att göra med sex-turismen. På en naturistplats kan du vara naken − ibland bara på stranden och inte i hotellet − men i övrigt är det ingen skillnad beträffande "erotiken" jämfört med vad som kan upplevas på vilket annat semesterhotell som helst.
Det är inte korrekt att koppla ihop swinger- och sexturism med naturism och "nakenhotell".
http://www.aftonbladet.se/resa/article20312473.ab


Nakenyoga i London
STORBRITANNIEN * Även svenska tidningar skriver om naken-yoga - i detta fall i London.
Vi citerar: Nakenyoga är mer än en sensation. Syftet är att stärka självförtroende och få utövare att känna sig bekväma i sina kroppar.


− Det är en känsla av frihet. Särskilt för oss kvinnor, säger Monika Werner, delägare av "Bold & Naked".
http://www.expressen.se/omtalat/har-tranar-de-utan-klader-tillsammans--den-nya-nakenyogan-vaxer/


"Nakenhopp" i snödrivan
USA * Även svenska media har uppmärksammat bostonbornas senaste vinternöje. Denna vinter, när stora mängder snö fallit på USA:s östkust.


Man hoppar alltså "naken" rakt ner i snödrivorna från flera våningars höjd. Ordningsmakten gillar det inte, snödrivor i storstäder kan innehålla en del annat bråte än mjuk, vit snö; det är risk för skador.


Och beträffande nakenheten, när pressen skriver "naken" menar de "iförd underkläder". − Det är nog att föredra, även ansiktsmask och knäskydd borde vara på sin plats ...
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/bostonbor-kastar-sig-nakna-i-snodrivor_4348697.svd


Protesterna fortsätter i San Francisco
USA * Den 1 februari 2015 var det dags för ytterligare en naken protest i den amerikanska Västkustmetropolen.


Det är de lokala myndigheternas förbud mot offentlig nakenhet som man inte gillar. Och det är viktigt att protestera. I San Francisco var det tidigare möjligt att vara naken i begränsad utsträckning utan att polisen grep in. Vi har här i Naturisten bland annat skrivit om det årliga stadsloppet Bay to Breakers, där en del oklädda löpare brukar delta.


Vad som sker i San Francisco har betydelse för hela USA och för resten av Världen, skriver protestanterna i sitt upprop. De vill ändra på den bannlysning av nakenheten som stadens republikanska majoritet infört.


Playa Puerto Bonito
PERU * På Twitter finns Naturismo Perú-ANNPE, en naturistorgansiation i Peru. Naturistträffar ordnas på Playa Puerto Bonito, en strand som ligger nära Perus huvudstad Lima.
Det finns också några video att titta på.
https://www.youtube.com/watch?v=3aFiTFmvqTo


Naturisteremiten på Sotobanari Island
JAPAN * Oraniserad naturism finns inte i Japan. Men naturister finns det förstås. Här ett videoreportage, men engelska undertexter, som handlar om 78-årige Masafumi Nagasaki.
Han lever naturliv, ensam på en liten ö utanför Okinawa, den japanska ögrupp som ligger längst i sydväst, skild från övriga Japan.
http://www.vice.com/video/subtropical-solitude-123?utm_source=vicetwitterus


Nakenfoto i heliga tempelruiner
KAMBODJA * Ett nutida jippo bland unga världsresenärer tycks vara att uppsöka något världsberömt ställe och ta nakenbilder framför ruinerna. Bilder som sedan kan spridas på nätet.
Från Kambodja i Östasien har vi här en rapport från Ankor Vat, en djungelstad med märkliga tempelruiner. För kambodjanerna sägs det vara en helig plats.


Ursprunget till Ankor Vat byggdes som hinduistisk tempel, tillägnat guden Vishnu. på 1100-talet. Under 1300- och 1400-talen omvandlades templet till en buddhistisk helgedom. Området upptogs på Unescos världsarvslista 1992.


Två unga amerikanskor, 20 och 22 år, besökte templet i början av februari och passade på att ta några fotografier, där de poserade sprillans nakna. Polisen grep in, det blev omhändertagande och förhör.


Men även en vecka innan hade det varit problem. Då var det tre manliga franska turister som ertappades "med byxorna nere". De dömdes till sex månaders fängelse villkorligt. Och utvisning ur landet som gäller fyra år framåt.


http://www.n-tv.de/panorama/Kambodscha-nimmt-Nackt-Touristen-fest-article14471911.html
http://www.english.rfi.fr/asia-pacific/20150130-french-tourists-arrested-nude-photos-cambodia-s-angkor-wat?ns_campaign=reseaux_sociaux&ns_source=twitter&ns_mchannel=social&ns_linkname=editorial&aef_campaign_ref=partage_user&aef_campaign_date=2015-01-30


Sydney Swim
AUSTRALIEN * Sydney Skinny Swim är en naken simgala i den största staden i Australien. Man kan välja att simma 300 eller 900 meter. Av videon att döma är det glada badare som har flyt!
http://www.dailytelegraph.com.au/video/id-pwZW9jcDrrp9z53t5T8Of5ez4MCsU2bC/Swimmers-bare-all-in-Sydney


Naturligt


Bertil Sefbom har några förslag till SNF
Under RM var där en TV-kille som samlade material till en dokumentär om naturismen.Förhoppningavis kommer den att sändas och då får vi ett gyllene tillfälle att föra fram vår syn på hur man skall sola och bada. Förbered en massa insändare och bombardera lokal- och rikspressen samt veckopressen:


Exempel
Tack till TV för dokumentären om naturism som visade hur man på ett förnuftigt sätt kan bada och sola. Att klä på sig för att gå i vattnet eller för att sola är ju rätt märkligt. Vem har hittat på tokigheten. Är det textilindustrin, något modeorakel eller har de som klär på sig vid bad några skavanker att dölja. Jag tycker att TV ksall göra en dokumentär om påklädda folket på våra badstränder och simhallar så dom får förklara besynnerligheten.
---
Usch och tvi åt TV som visar en massa nakna människor, till och med på tid som barnen kan se. Har man inget annat att visa än denna omoral.
"Mor i busken"
---
Efter några dagar svarar man på denna insändare.
Bästa Mor med busken, det var väl inte så förfärligt att visa några människor som förstått att till fullo njuta av sol och bad, och beträffande barnen så tror jag inte dom bryr sig. Har du baddräkt i badkaret också?
"Naturist med barn"

Detta var bara några exempel. Om förbundet vill något mer än att dricka kaffe utan byxor så måste vi höras och ses. Homofolket har ju genom historien förföljts till och med med dödsstraff i vissa länder, men dom har gått till offensiv. Till och med lilla Pajala har haft pridefestival och resultatet har blivit en betydligt tolerantare syn på Homofolket. Förbundet borde organisera demonstrationer på badplatser och simhallar. Skulle vi eventuellt inte kunna ställa upp med egna medlemmar så hyr modeller, det skulle vara bättre användning av pengarna än att sända delegat till INF-kongress som inte verkar ha givit svensk naturism någon skjuts framåt.


Skriv till modetidningarna och berätta att helbrunt är inne på kontinenten. Till exempel Koversada, Cap d'Agde och Costa Natura. Ordna foto av en helbrun tjej och en med vita fält över bröst och rumpa så dom ser hur tokigt det ser ut.

Naturistbad, vad är det för språklig hybrid? Naturism är ju en ideologi, man kan inte bada en ideologi.
Bad utan kläder är nakenbad.
Bad med kläder är textilbad.

Bogården 15.01.12
Bertil Sefbom


Naturistkarneval i Finland
De finlänska naturisterna har under flera år ordnat en Vinterfest i ett hotell utanför Björneborg. Naturistkarnevalen, som festen kallas, hölls i år 23-25 januari. Man håller till på Yyteri Spa Hotell som ligger 20 km utanför Björneborg (Pori på finska). Stranden på Ytterö/Yyteri är ett badparadis under sommaren, sandstranden anses vara Finlands längsta, sex kilometer.

Och naturisterna har badat på Yyteri-stranden långliga tider. Naturistförbundets årliga sommarträff har hållits här många år. Bilden från sommaren 2006 är hämtad på naturistförbundets sida: www.naturistiliitto.fi/

Naturistkarnevalen arrangeras av föreningen Luonnonmukaiset ("Naturenligt"):
www.luonnonmukaiset.fi/
Att bli medlem i den föreningen kostar 20 EUR per person och år. Då får man ett medlemsbevis i kreditkortsformat med INF-logo.

Det finns också en förening i Åbo som har en delvis svenskspråkig hemsida: http://www.naturistiklubi.fi/fi/index.html
I övrigt är finska det språk som används på förbundets webb och på Luonnonmukaisets-hemsida. − Men det finns ju översättningshjälp att få på nätet!

Christina Vibass, som har Facebook-gruppen Naturistresor, gästade Naturistkarnevalen och hon berättar:
Vi var cirka 120 med på karnevalfesten. --- Badrockar och handdukar ingår på rummet och kostnaden per person var 195 euro för allt vad jag skriver om här. ---


Fredagskvällen började med nedsläckt poolområde inomhus med levande ljus och man kan simma ut med en sluss av plastgardiner till en utomhuspool.


Efter man har badat så blev det middagsbuffé med följande dans till kl. 24.00 på fredagsnatten med dator som musik.


Det fanns på plats även proffsiga danslärare så det ingick kurser så som Zumba och Cha cha cha.


Lördagen började med morgonbastu och sedan frukostbuffé, mycket bra sådan. På förmiddagen gjorde man en utflykt utomhus och då fick man ta på sig klädsel, dom som vill följa med på detta. På eftermiddagen var det kaffe/te med smörgås och det var spa från kl. 12.00-17.00, men även under eftermiddagen ordnades tävlingar runt bassängen med fina priser.
En stor fantastisk buffé med vegetariskt, fisk och kött och det fanns alltid vatten, mjölk, svagdricka och ville man ha något starkare så beställde man bara i baren.


När middagen var klar så bjöd man på teater av förenings-medlemmar i och olika uppträdande följde efter på rad. Så började dansen med levande orkester till och många var uppe och dansade, gammal som ung.


Den stora festen slutade kl. 24.00 och därefter var det karaoke i nattklubben till kl. 03.00


Bastu på söndags morgon, frukost och checka ut från hotellet kl. 12.00

Mål för naturismen, mål för naturistverksamhet

 
Alla är vi naturister, innerst inne. Folk är nakna i badkaret och hemma i sovrummet. Och kanske vid bad och bastu när omgivningen är lämplig för lite "hemligt" näckande tillsammans med familj och vänner. Och detta sker förstås utan att den här kategorin tycket att de är "naturister" för att de gör detta.


En del av oss tar naturismen på aningen större allvar. Vi har inget emot att kallas "naturister". Vi tycker att det är okej att bada naken, vi utnyttjar de badmöjligheter vi kan leta upp, skyltade eller etablerade nakenbad. Vi kan gå med i en natauristförening där vi kan naturista tillsammans med likasinnade.


Föreningsverksamheten äger i regel rum på "naturistmärkta platser", det kan vara en camping som föreningen driver, eller en badplats där föreningen har en tillflykt.


Många som kallar sig naturister i dagens Sverige är fullt tillfreds med sådan "föreningsnaturism" på skyddade eller väl etablerade platser, i hägnet av en förening. Dessa personer stannnar på "Ruta 1", nedre vänstra hörnet i vårt diagram. Och de trivs bra med detta!

Både Du och Din förening kan dock ha vidare mål än så.


Ni kan jobba för att skapa bättre möjligheter för naturismen i samhället.
Det finns flera sätt att se på saken. Här är några mål:


1) Ut i naturen, det är fortfarande Du, Din grupp, Din förening; ni håller ihop. Och ni naturistar, inte bara bakom plank och på skyltade platser. Ni naturistar i Naturen. − Den gröna rutan nere till höger.


2) Du, din grupp, din förening jobbar mot myndigheter och markägare, ni vill åstadkomma fler nakenbad, fler campingar etc. Lovvärt arbete, helt okej. − Rutan uppe till vänster.

3) Naturismen mål kan också sättas ännu högre. − Den vackra blå rutan uppe i högra hörnet.
Humanismen och toleransen har segrat, vi kan naturista i "fritidslandet", i våra bostader och där textilfolket är ikädda badkostymer eller enkla fritidskläder. Tolerans och respekt, leva och låta leva!


Inom naturismen pratade man för flera decennier sedan om den lyckliga framtid där föreningarna skulle bli obehövliga. I den blå rutan har vi uppnått detta. Men det hindrar förstås inte, att vi kan ha naturistföreningar i alla fall, som ordnar med fritidsboende och bedriver naturistverksamhet.

Och nu kommer frågan: Vilka "ruter" är det i Dig? Hur står det till med Din naturistförening, trivs ni gott på ruta ett? Eller ...


− Vill ni naturista i naturen?
− Vill ni jobba för att det ska bli fler och finare naturistplatser?
− Vill ni arbeta för naturismen på bred front; god och glad, kamratlig och öppen naturism. Inte sekteristisk, fördomsfull eller hemlig naturism ...


Ett samhälle där naturismen är en integrerad del, vi är inga "outsiders". Vi är sunda medborgare som tycker att när kläder inte behövs, kan vi vara utan dessa pålagor.


Social nakenhet och att vara naken i offentlig miljö
På webbsidan Young Naturists of America kan vi läsa en artikel med titeln Social Nudity And Being Nude In Public
http://youngnaturistsamerica.com/social-nudity-and-being-nude-in-public/


Författaren är Jordan Blum, en av initiativtagarna till YNA, den nya amerikanska organisationen för yngre naturister.


Social nakenhet, som Jordan vill definiera den, handlar om att praktisera nakenhet i en omgivning där det finns andra människor, även sådana som inte är naturister/nudister. Enligt Jordan är det en självklarhet att naturister/nudister är så komfortabla med nakenheten att det för dem inte utgör något problem. Det är ett problem endast för omvärlden, de "icke naturister" som kan bli förfärade av naturisternas nakenhet.


Vi, med erfarenheter från organiserad naturism i Sverige, måste väl lägga till att hos oss är detta långtifrån givet. På vissa naturistcampingar måste man klä på sig för att äta, är du naken på kvällen möts du av sneda blickar, nakna sammankomster eller fester är förbjudna; dans när man inte har kläder på sig "hör inte naturismen till" säger SNF.


I USA finns ett problem med lagstiftning som förbjuder offentlig nakenhet. Hur lagarna är skrivna varierar med de olika delstaterna. Men det finns alltid naturistplatser och nakenbad där man kan vara socialt naken. California och Colorado är föredömen när det gäller att erbjuda naturistmöjligheter. Ute i Världen nämner Jordan Frankrike i första rummet, men även "Kroatien, Nya Zeeland, Korsika och Sydafrika".

Folk som möter vår sociala nakenhet behöver inte förstå eller själva delta, men de bör respektera att det finns människor som praktiserar naturism. Leva och låta leva är en bra filosofi när det gäller detta!


Och nakenlivet har många fördelar, Jordan tar upp det sunda kroppsmedvetandet. Är man klädbefriad har man accepterat sitt utseende, det är är ett bra ingångsvärde.


Jordan tar också upp den gamla debatten, som finns inom naturismen, om vad som är naturligt eller inte. Han menar att alla delar av kroppen är likställda, alltså inte mer "sexiga" än andra kroppsdelar. Då bör det inte vara något problem om någon vill ha "intima smycken", det är inte konstigare än att ha utsmyckningar på andra delar av kroppen.


I USA varierar lagstiftningen i de olika delstaterna. Men överlag uppstår svårigheter när folk i allmänhet tror, att all social nakenhet är förbjuden rakt av.


En speciell problematik ligger också i det faktum att många lagparagrafer som utfärdats av myndigheterna med avsikt att stoppa topless-barer, pornografi och annan offentlig omoral, även försvårar för helt anständiga naturistanläggningar.


Det är också ett problem med en del "naturistanläggningar" som erbjudel mer extravaganta nöjen. The American Association for Nude Recreation (AANR) och The Naturist Society (TNS) är två organisationer som arbetar förtjänstfullt för att hålla naturismen fri från sådant som inte är "familjenaturism".


Jordan slutar med att blicka tillbaka på människosläktets långa historia. Han menar att vi började använda kläder för att skydda oss mot kyla och annat i den yttre miljön, inte för att dölja vår sexualitet. Och i det gamla Grekland var nakenheten, till exempel inom sporten, helt och hållet accepterad. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Olle Strand - 11 januari 2016 16:22

Webbtidskriften NATURISTEN finns på nätet sedan 2006   www.naturisten.se   Den här bloggen - på bloggplatsen - uppdateras inte. Vi hänvisar till   metrobloggen.se/naturisten2016   Där finns allt material från webbtidskriften Naturist...

Av Olle Strand - 28 december 2015 20:38

Ledare Nr 6 Naturismens människosyn Naturismen, både i Sverige och ute i Europa, började som en socialt inriktad hälsorörelse. Genom sunt liv och leverne skulle vi öka vår livskvalité. Att idrotta, vårda sin kropp och att vistas ute i naturen var...

Av Olle Strand - 28 december 2015 20:16

metrobloggen.se/naturisten2016/

Av Olle Strand - 14 november 2015 15:02

November & DecemberNyheterPene ‒ vårt nyaste nakenbad!I Växjö öppnades denna sommar ett skyltat nakenbad vid Pene. Platsen ligger vid Helgasjön i stadens norra utkant. Avståndet från centrala staden är 5 kilometer. Här fanns tidigare en rastpla...

Av Olle Strand - 6 november 2015 11:18

NR 5 September & Oktober   Nyheter "Erotik på nakenbadet" Så här i rötmånaden når oss "nyheten" från Mellbystrand om sexgalningar på "nakenstranden". Den 19 augusti publicerade Dagens Nyheter en artikel med den något kryptiska rubriken "Sex i...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se